Kapcsolat

Chillout House

Cím: 9681 Sótony,
Fő utca 30.
Telefon:
+36-20/450-0350
E-mail:
narnoldn@freemail.hu
Megközelítés


Szelestei Arborétum

A Szelestei Arborétum a ma szállodaként működő egykori Festetich-kastélyt öleli körbe. Az 1873-ban gróf Festetich Andor által az angolkertek mintájára kialakított parkban ősfás sétányok, több fajból álló fenyves csoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, gesztenye-liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek várják a látogatót. Kiemelkedőek az idős, vastag törzsű egyedek, melyekre néhány példa: kilikiai és numidiai jegenyefenyő, hegyeslevelű liliomfa, zsindelyes tölgy, kislevelű- és ezüsthárs, magas kőris. Szintén hatalmasak, és még gróf Festetics Andor előttről származnak a park szelídgesztenyéi – egyikük korát 300 évre becsülik. A déli bejárat közelében található a villám sújtotta óriás jegenyefenyő, amely a park legmagasabb (34 m) fája.

A kastély előtt a négy szinten kialakított teraszokat lucok, tuják, álciprusok szegélyezik. Az itt álló álciprus nevezetes fája a parknak, fennállásának 100. évfordulójára kiadott emlékbélyegen és plaketten is ezt a fát örökítették meg. Az 1928-tól kialakított évelőkertben még ma is nagyon sok évelő díszlik. Látványos a 60-80 éves példányokat is tartalmazó borókagyűjtemény is. A tölgy-gyűjteményben fehér-, fűzlevelű-, libanoni-, festőtölgyet találunk. Itt áll a park egyik legkülönlegesebb ritkasága, a hatalmas, rózsaszín levélszegélyű bükk.

A szabadon látogatható parkot már 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították.

A látogatók előzetes kérésére a főkertész egy órás program keretében bemutatja a park növényeit, és az arborétum történelmét is feleleveníti.

Útvonalterv a sótonyi Chillout House-tól a Szelestei Arborétumig (mindössze 22 km):

Foglalja le szállását Kemenesháton, Sárvár közelében a sótonyi Chillout House-ban!

Szelestei Arborétum

Vissza az előző oldalra!
Chillout House - Magyar