Kapcsolat

Chillout House

Cím: 9681 Sótony,
Fő utca 30.
Telefon:
+36-20/450-0350
E-mail:
narnoldn@freemail.hu
Megközelítés


Kis-Somlyó

A 220 méter magasságú Kis-Somlyó a 3,9 millió évvel ezelőtt lezajlott vulkánkitörések eredményeként jött létre. A környék másik két hegyétől eltérően azonban nem bazalt, hanem bazalttufa kőzetű. A régiek Hegyes-Kis-Somlyónak hívták az ország legkisebb borvidékének legkisebb szőlőhegyét, mely mindössze 229 m magas.

Egyik nevezetessége a tetőn álló termetes bazaltszikla, a Király-kő, ahol a legenda szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király megpihent. Oldalán emléktáblát helyeztek el. A néphagyomány szerint a hegytetőn látta vendégül az azóta elpusztult kolostor utolsó szerzetese Mátyás királyt.

A környék a Somlói borvidék része. Mikroklímájának köszönhetően a borvidék éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes. Ez az időjárás nagyban kedvez egyrészt a szőlő cukrosodásának, túlérésének, esetenkénti aszúsodásának. Szőlőhegyére – a magyar örökösödési jognak köszönhetően – a birtokok elaprózódása miatt ma 4-600 négyszögöl nagyságú parcellák a jellemzőek. A szőlők jelentős részének művelésére máig a hagyományos gyalogtőkés módszer jellemző. Az itt termelt borok a ságiakhoz és a somlóiakhoz hasonlóan karakteres, kellemes savas fehérborok.

Útvonalterv a sótonyi Chillout House-ból a Kis-Somlyóhoz (mindössze 23 km):

Foglalja le szállását Kemenesháton, Sárvár mellett a sótonyi Chillout House-ban!

Kis-Somlyó + 3

Vissza az előző oldalra!
Chillout House - Magyar