Kapcsolat

Chillout House

Cím: 9681 Sótony,
Fő utca 30.
Telefon:
+36-20/450-0350
E-mail:
narnoldn@freemail.hu
Megközelítés


Ikervári Vízerőmű és Múzeum

1896-ban Ikerváron kezdték építeni az ország első vízerőművét, amely 1900-tól napjainkig termel áramot. Az erőmű tervezője Gothard Jenő csillagász, mérnök volt. Érdekesség, hogy Ikervár volt az első villamosított falu Magyarországon, mintegy 50 évvel megelőzve korát. 

A Rába folyón, az erőmű előtt hat kilométerre építették meg a duzzasztóművet, az itt felduzzasztott víz csatornán keresztül, gátakon érkezik meg az erőműhöz. Az erőmű géptermében az érdeklődők ma is megtekinthetik az eredeti turbinák egyikét.

Ikervár ipartörténeti különlegessége megtekinthető az erőmű múzeumában, ahol az emeletén lévő teremben fényképes tablók mutatják be a létesítésének történetét, a régi vízimalmok működését, a környékbeli törpe vízműveket, a vízgazdálkodással és árvíz-védelemmel kapcsolatos munkálatokat. Tablók mutatják a zöld energiákat, mint például a napenergia felhasználását, a szélerőmű működését és más energiafajták hasznosítását is.

A bemutatóteremben a vízenergia általános célú hasznosítását mutatja be az ókortól napjainkig, de láthatunk működő hajómalom makettet és régi vízimalmi berendezések maradványait is. A folytatásban az Ikervári Vízerőmű létesítését, fejlődését követhetjük nyomon. Terepasztal szemlélteti az erőmű létesítményeinek térbeli elhelyezkedését, az üzemvíz csatorna és a Rába folyó kapcsolódását. A harmadik rész a Rába-környezet élővilágát és a vizet, mint az élet egyik fontos elemét mutatja be az őskortól a jelenkorig.

Útvonalterv a sótonyi Chillout House-tól az Ikervári Vízerőmű és Múzeumhoz (mindössze 6 km):

Foglalja le szállását Kemenesháton, Sárvár mellett a sótonyi a Chillout House-ban!

Ikervári Vízerőmű és Múzeum

Vissza az előző oldalra!
Chillout House - Magyar