Kapcsolat

Chillout House

Cím: 9681 Sótony,
Fő utca 30.
Telefon:
+36-20/450-0350
E-mail:
narnoldn@freemail.hu
Megközelítés


Berzsenyi Dániel Emlékház

A földszintes, kívül dísztelen kisbirtokosi porta a 18. század közepén, az utca vonalával párhuzamosan épült. Egyetlen díszét, a külső falon elhelyezett emléktáblát a költő születésének 100. évfordulóján, 1876-ban avatták fel.

A régi házban berendezett emlékmúzeumot 1956. június 6-án nyitották meg, felavatásán Déry Tibor író mondott ünnepi beszédet. Később a Petőfi irodalmi Múzeum támogatásával új állandó kiállítást rendeztek be, melyet 2002. október 30-án nyitottak meg.

A barokkos boltozatú egykori szobában szépen faragott kisbútorok, a költő néhány személyes tárgya, munkásságának a falakon elhelyezett dokumentumai láthatók. A kiállítás egyik legértékesebb darabja Berzsenyi Dániel versei második, bővített kiadásának egy példánya, Trattner János Tamás nyomdájának munkája. A szomszédos kis helyiségben a régi konyha és berendezése látható, kemencéjével és korabeli háztartási eszközökkel együtt. Az épület másik, fagerendás födémmel készült részében a község könyvtára kapott helyet.

Az emlékház és előtte a füves térség megemlékezések, kulturális események helye. Régi hagyomány a településen a Berzsenyi nap, melyet évente a költő születésnapját (május 7.) megelőző szombaton tartanak az emlékmúzeum előtt.

A ház előtt látható, Blaskó János szobrászművész által készített Berzsenyi-kútnak nevezett alkotást is Berzsenyi születésének 225. évfordulóján, 2001-ben állították fel.

Az épület az év minden napján ingyenesen látogatható. Az épületet kérésre kinyitja Téglás Lajosné. Címe: Berzsenyi út 38.

 

Útvonalterv a sótonyi Chillout House-ból a Berzsenyi Dániel Emlékházhoz (mindössze 24 km):

Foglalja le szállását Kemenesháton, Sárvár mellett a sótonyi a Chillout House-ban!

Berzsenyi Dániel Emlékház

Vissza az előző oldalra!
Chillout House - Magyar